Είναι γενικά παραδεκτό ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στην τεχνολογία. Αυτή η συνειδητοποίηση δεν είναι κάτι καινούργιο. Μπορείτε να δείτε τους αριθμούς που κυκλοφόρησαν από το Facebook, την Google, την Intel, το Slack και πολλά, πολλά άλλα. Αλλά οι αριθμοί μπορεί να είναι ακόμη χειρότεροι από ότι υπονοούν αυτές οι αναφορές.
Συμμετέχουμε σε πολλές εκδηλώσεις τεχνολογίας και σε μια από αυτές υπήρξε μια συζήτηση σχετικά με την έλλειψη διαφορετικότητας των φύλων στην τεχνολογία. Η μικρή ομάδα συζητούσε το γεγονός ότι παρόλο που οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 30% του εργατικού δυναμικού στην τεχνολογία, οι ομάδες μηχανικών υπολογιστών ανώτερου επιπέδου σπάνια αποτελούνται από γυναίκες. Ένας από τους συμμετέχοντες σε αυτήν τη συζήτηση σχολίασε ότι αυτό συνέβη επειδή οι άνδρες προγραμματιστές είναι γενικά πιο ταλαντούχοι από τις γυναίκες προγραμματίστριες. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ισχύει.
Αυτό που ισχύει είναι ότι συναντάμε λιγοστές γυναίκες σε κοινότητες ανοικτού λογισμικού. Ακόμα και στην κοινότητά μας, δεν υπάρχει η επιθυμητή διαφορετικότητα. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αναζητήσουμε τον λόγο και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε. Θα θέλαμε και την δική σας άποψη, πως μπορούμε να το κάνουμε για να βελτιωθούμε.
Ο λόγος του άρθρου είναι να κάνουμε γνωστές τις ομάδες γυναικών μέσα στις διάφορες κοινότητες ανοικτού λογισμικού. Ίσως να μην καταφέρουμε να τις καταγράψουμε όλες αλλά θα κάνουμε μια προσπάθεια. Κάποιες από αυτές είναι ενεργές ενώ κάποιες ανέφεραν ότι τερματίσαν την ύπαρξή τους.
ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
GNOME Women (https://wiki.gnome.org/GnomeWomen)
Η ομάδα γυναικών της κοινότητας GNOME είναι ιδιαίτερα δραστήρια. Συνήθως προγραμματίζει γεύμα για τις γυναίκες της κοινότητας στα ετήσια συνέδρια της κοινότητας (GUADEC). Επίσης ήταν και η βασική διοργανώτρια του Outreach Program for Women Mentor το οποίο μετονομάστηκε σε Outreachy (θα αναφέρουμε πιο κάτω γι’αυτό).
KDE Women (https://community.kde.org/KDE_Women)
Η KDE Women είναι μια ομάδα γυναικών στην κοινότητα του KDE. Θέλουν να βοηθήσουν να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών στο ανοικτό λογισμικό και να υποστηρίξει η μία την άλλη. Το KDE είναι μια φιλική και ανοιχτή κοινότητα και ένα από τα έργα ανοιχτού κώδικα με το υψηλότερο ποσοστό γυναικών που συνεισφέρουν.
Debian Women (https://www.debian.org/women/)
Η Debian είναι μια από τις πιο παλιές διανομές και έχει αρκετά μεγάλη κοινότητα, hardcore χρηστών. Με την ομάδα αυτή, θέλουν να εξισορροπήσουν και να διαφοροποιήσουν το Debian Project, εμπλέκοντας ενεργά γυναίκες που ενδιαφέρονται ενθαρρύνοντάς τες να ασχοληθούν περισσότερο με το Debian.
Fedora Women (https://fedoraproject.org/wiki/Women)
Άλλη μια διανομή όπου διαθέτει ομάδα γυναικών. Από αυτά που έχουμε παρατηρήσει, οι γυναίκες στην κοινότητα Fedora ίσως να είναι περισσότερες σε σχέση με άλλες κοινότητες. Σύμφωνα με τη δήλωση αποστολής, παρέχεται ένα κεντρικό φόρουμ για γυναίκες που ενδιαφέρονται για το Fedora και το Ελεύθερο Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα για αλληλεπίδραση με άλλες γυναίκες.
Ubuntu Women (https://wiki.ubuntu-women.org/)
Από τις διανομές, δεν θα μπορούσε να λείπει η Ubuntu. Στην κοινότητα Ubuntu συναντάμε ένα forum (υπάρχει και λίστα ταχυδρομείου) όπου όλες οι γυναίκες της κοινότητας μπορούν να αλληλεπιδράσουν με άλλες γυναίκες.
Ada Initiative (https://adainitiative.org/)
Μεταξύ 2011 και 2015, η Πρωτοβουλία Ada υποστήριξε τις γυναίκες στην ανοιχτή τεχνολογία και τον πολιτισμό μέσω δραστηριοτήτων όπως η παραγωγή κωδίκων συμπεριφοράς και πολιτικών κατά της παρενόχλησης, η υποστήριξη της διαφορετικότητας των φύλων και η διδασκαλία δεξιοτήτων. Δεν είναι τυχαίο το όνομα. Όσοι δεν γνωρίζετε, μπορείτε να διαβάσετε το wiki για την Ada Lovelace.
Nextcloud Include (https://nextcloud.com/include/)
Η διαφορετικότητα ενισχύει μια κοινότητα. Η πρωτοβουλία Nextcloud Include βοηθά τις υποεκπροσωπούμενες ομάδες να συμμετάσχουν στο έργο Nextcloud, δημιουργώντας έναν περιεκτικό και ποικίλο χώρο όπου συνεργαζόμαστε και αναπτύσσουμε λογισμικό παγκόσμιας κλάσης. Αποτελείται από 3 τμήματα. Μentoring, χρηατική βοήθεια για συμμετοχή σε εκδηλώσεις του Nextcloud, internships όπου προσλαμβάνουν άτομα από υποεκπροσωπούμενες ομάδες.
Postgres Women (https://wiki.postgresql.org/wiki/Postgres_Women)
Η Postgres Women είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε για να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει τις γυναίκες να γίνουν ενεργά μέλη της κοινότητας PostgreSQL και να ενθαρρύνει την αναγνώριση της συμβολής τους στην ανάπτυξη της PostgreSQL.
women@apache (https://cwiki.apache.org/confluence/display/Women/)
Η ομάδα women@apache δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τις γυναίκες να δραστηριοποιηθούν σε έργα στην Apache. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα περιέχει πολλά σημεία εκκίνησης όπως HOWTO Encourage Women in Linux ή NotToDo.
Rails Girls (https://railsgirls.com/)
Στόχος της ομάδας είναι να δώσει εργαλεία και μια κοινότητα στις γυναίκες να κατανοήσουν την τεχνολογία και να χτίσουν τις ιδέες τους. Αυτό το κάνουν παρέχοντας μια εξαιρετική εμπειρία στην κατασκευή αντικειμένων και κάνοντας την τεχνολογία πιο προσιτή.
LinuxChix (https://www.linuxchix.org/)
Το LinuxChix είναι μια κοινότητα για γυναίκες που τους αρέσει το Linux και για οποιονδήποτε θέλει να υποστηρίξει τις γυναίκες στην πληροφορική. Είναι μια διεθνής ομάδα χρηστών και προγραμματιστριών Ελεύθερου Λογισμικού, που ιδρύθηκε το 1999 με στόχο την υποστήριξη των γυναικών στο Linux.
Dreamwidth (https://www.dreamwidth.org/)
Το Dreamwidth Studios είναι μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ανοιχτού κώδικα, διαχείρισης περιεχομένου και προσωπικής δημοσίευσης. Η αποστολή είναι να διευκολύνει τον διαμοιρασμό πραγμάτων που φτιάχνει ο καθένας και να βρίσκει εύκολα τους ανθρώπους που κάνουν τα πράγματα παρόμοια. Στηρίζει την διαφορετικότητα και έχει μεγάλο αριθμό γυναικών συντελεστών.
Women in Drupal (https://groups.drupal.org/women-drupal)
Το Drupal είναι μια από τις πιο γνωστές και μεγαλύτερες πλατφόρμες CMS. Μόνο το 1,5% περίπου των ατόμων που ασχολούνται με το ανοιχτό κώδικα είναι γυναίκες, γεγονός που τις αφήνει τρομερά υποεκπροσωπούμενες. Στον κόσμο του Drupal, φτάνουν σε ένα επιβλητικό 17%. Αυτή η ομάδα απευθύνεται σε οποιονδήποτε (άνδρα, γυναίκα ή άλλο) που πιστεύει ότι μπορεί και θέλει να βοηθήσει.
Women’s Caucus (https://libreplanet.org/wiki/Group:Women%27s_Caucus)
Η Women’s Caucus είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού για να αυξήσει τη συμμετοχή των γυναικών στο κίνημα του ελεύθερου λογισμικού. Τα τρέχοντα έργα ομάδας περιλαμβάνουν:
- Παροχή πόρων για έργα και οργανισμούς που επιθυμούν να βελτιώσουν τη διατήρηση των γυναικών.
- Αναβάθμιση του προφίλ των γυναικών που συμμετέχουν επί του παρόντος στο ελεύθερο λογισμικό.
- Σύνδεση του δωρεάν λογισμικού με κορίτσια και νέες γυναίκες.
Geek Feminism (https://geekfeminismdotorg.wordpress.com/)
Το ιστολόγιο Geek Feminism υπάρχει για να υποστηρίζει, να ενθαρρύνει και να συζητά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα μη δυαδικά άτομα σε κοινότητες geek, όπως η επιστήμη και η τεχνολογία, τα τυχερά παιχνίδια, οι οπαδοί των SF και πολλά άλλα.
The National Center for Women and Information Technology (https://ncwit.org/)
Το Εθνικό Κέντρο Γυναικών και Τεχνολογίας Πληροφορικής (NCWIT) επικεντρώνεται στην προώθηση της καινοτομίας διορθώνοντας την υποεκπροσώπηση στους υπολογιστές.
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ
Outreachy (https://www.outreachy.org/)
Το Outreachy παρέχει πρακτική άσκηση σε έργα ανοιχτού κώδικα. Το Outreachy παρέχει πρακτική άσκηση σε άτομα που υπόκεινται σε συστημική προκατάληψη και επηρεάζονται από την υποεκπροσώπηση στον τεχνικό κλάδο όπου ζουν.
Στόχος του Outreachy είναι να αυξήσει την διαφορετικότητα στον ανοιχτό κώδικα. Οι προηγούμενοι ασκούμενοι στο Outreachy είναι:
♀️ 92% γυναίκες
🏳️🌈 4% transgender, genderqueer ή μη δυαδικά άτομα
🧕🏾 64% έγχρωμοι
🧑🏿 12% άτομα από μια ιστορικά μειονεκτική κάστα ή φυλή
Περισσότερες πληροφορίες για την συμμετοχή σας, στην ιστοσελίδα.
Rails Girls Summer of Code (https://railsgirlssummerofcode.org/)
Το Rails Girls Summer of Code ήταν ένα παγκόσμιο πρόγραμμα υποτροφιών για γυναίκες και μη δυαδικά άτομα. Οι μαθητές λαμβάνουν μια τρίμηνη υποτροφία για να εργαστούν σε υπάρχοντα έργα ανοιχτού κώδικα και να επεκτείνουν το σύνολο των δεξιοτήτων τους.
Δείχνει να έχει σταματήσει.
Εάν θέλετε να σας βοηθήσουμε να συμμετάσχετε τόσο στην δική μας κοινότητα όσο και σε κάποιες που προαναφέρθηκαν, μπορείτε να μας στείλετε ένα mail στο linux-team@uom.edu.gr για να σας καθοδηγήσουμε στα επόμενα βήματα.