Το Banana-Pi BPi-M5 συνοδεύεται από 16 GB ενσωματωμένης κάρτας πολυμέσων (eMMC). Το eMMC είναι χώρος αποθήκευσης που αποτελείται από μνήμη flash NAND και έναν απλό ελεγκτή αποθήκευσης. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά γρήγορο.

Το Armbian, είναι μια δωρεάν έκδοση ανοιχτού κώδικα του Linux που τρέχει σε έναν αριθμό Small Board Computers ( SMC ), προσφέροντας στους χρήστες τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το Debian ή το Ubuntu. Με την υποστήριξη της κοινότητας, το Armbian προσφέρει ένα ενημερωμένο σύστημα λειτουργίας για πολλά συστήματα.

Πολλοί χρήστες τείνουν να χρησιμοποιούν μια κάρτα Micro SD επειδή είναι απλή και εύκολη η εγκατάσταση και ρύθμιση ενός νέου SBC. Ωστόσο, χάνουν την ταχύτητα που προσφέρει το eMMC.

Το Banana-Pi διαθέτει ένα εργαλείο που μπορεί να ληφθεί και να χρησιμοποιηθεί για την εγγραφή των περισσότερων εικόνων στο χώρο αποθήκευσης eMMC, αλλά τα βήματα εδώ θα σας βοηθήσουν με το Armbian.

Πρώτα πρέπει να δημιουργηθεί μια κάρτα SC για την εκκίνηση του BPi-M5. Χρησιμοποιήστε μια κάρτα SD με μέγεθος τουλάχιστον 32 GB, για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετός χώρος για λήψη της εικόνας που θα εγγραφεί στο χώρο αποθήκευσης eMMC.

Μεταβείτε στη σελίδα Armbian και επιλέξτε μία από τις εικόνες που προσφέρονται. Κάνοντας κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο, μπορείτε να κάνετε λήψη των εικόνων M5 και M2P.

Το Rapiberry Imager ή το Etcher μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εγγραφή μιας εικόνας σε κάρτα SD.

Εάν χρησιμοποιείτε μια εικόνα που διαθέτει επιφάνεια εργασίας, ο Firefox μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λήψη της εικόνας και στη συνέχεια να εγγραφεί στο eMMC.

Εάν το BPi-M5 εκτελείται με εικόνα με ΜΟΝΟ υποστήριξη γραμμής εντολών, κάντε τα εξής για να λάβετε την εικόνα.

Εάν μια μικρή εικόνα με ΜΟΝΟ υποστήριξη γραμμής εντολών χρησιμοποιήθηκε για την εκκίνηση του BPi-M5, συνδεθείτε από έναν άλλο κεντρικό υπολογιστή μέσω ssh. Ο κεντρικός υπολογιστής που γίνεται ssh από πρέπει να έχει πρόγραμμα περιήγησης, έτσι ώστε ο σύνδεσμος προς την εικόνα να μπορεί να αντιγραφεί για το wget. Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από την “Άμεση λήψη“, κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε “αντιγραφή συνδέσμου“. Για αυτό το blog δημοσιεύστε το Debian Bookworm. Θα χρησιμοποιηθεί εικόνα cinnamon

cd /tmp

wget -O armbian_bookworm_cinnamon.img.xz https://fi.mirror.armbian.de/dl/bananapim5/archive/Armbian_23.8.1_Bananapim5_bookworm_current_6.1.50_cinnamon_desktop.img.xz

Αυτό θα αποθηκεύσει την εικόνα στο /tmp με όνομα, armbian_bookworm_cinnamon.img.xz . Προσοχή όμως το /tmp είναι tempfs που σημαίνει ότι η εικόνα θα διαγραφεί μόλις γίνει επανεκκίνηση του BPi-M5. Εάν η εικόνα διατηρείται, αποθηκεύστε την εικόνα σε διαφορετική τοποθεσία.

Στη συνέχεια, η εικόνα πρέπει να αποσυμπιεστεί, κάτι που μπορεί να γίνει εκτελώντας την παρακάτω εντολή.

xz -d -v armbian_bookworm_cinnamon.img.xz

Μόλις αποσυμπιεστεί η εικόνα, πρέπει να βρεθεί το eMMC. Αυτό μπορεί να γίνει εκτελώντας το fdisk και βλέποντας στην λίστα τον χώρο αποθήκευσης, εάν δεν επιλεγεί ο σωστός χώρος αποθήκευσης, η κάρτα SD μπορεί να γραφτεί, διαγράφοντας όλα τα περιεχόμενα. Στην παρακάτω εικόνα, δείξτε ότι η κάρτα SD βρίσκεται στο mmcblk0 και το eMMC είναι mmcblk1. Αυτό είναι σημαντικό γιατί η επόμενη εντολή θα ξαναγράψει

sudo fdisk -l

Χρησιμοποιήστε την εντολή dd για την εγγραφή της εικόνας στο χώρο αποθήκευσης eMMC. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να καταλάβετε:

if = το αρχείο εικόνας που θα χρησιμοποιηθεί

of = ο αποθηκευτικός χώρος για να γράψετε και την εικόνα

sudo dd if=armbian_bookworm_cinnamon.img of=mmcblk1 bs=10M status=noxfer

Αυτό θα διαγράψει όλα τα δεδομένα σας στο χώρο αποθήκευσης eMMC για να εγγραφεί η νέα εικόνα. Θα χρειαστούν μερικά λεπτά, οπότε περιμένετε να επιστρέψει η γραμμή εντολών.

Μόλις γίνει αυτό. Απενεργοποιήστε το BPi-M5 και αφαιρέστε την κάρτα SD.

Το Banana-Pi BPi-M5 εκτελείται τώρα από το χώρο αποθήκευσης eMMC.

Η εκτέλεση του “fdisk -l” για άλλη μια φορά θα δείξει επίσης ότι το Banana-Pi BPi-M5 εκτελείται από το eMMc.

Είναι ένας απλός και γρήγορος τρόπος για να εκτελείτε το BPi-M5 από το eMMC.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Banana Pi για την χορηγία των μικροϋπολογιστών BPi-M5 στην ομάδα μας. Μας έχουν βοηθήσει αφάνταστα και ήδη τα έχουμε αξιοποιήσει στο έπακρο.

Εάν θέλετε να συμμετάσχετε και εσείς στην ομάδα μας και να λάβετε μέρος στα project μας, μπορείτε να επικοινωνήσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να μας στείλετε ένα mail στο linux-team@uom.edu.gr.

Κατηγορίες: Banana PiHardware