Η εφαρμογή Βlockchain Camera είναι ένα ανοιχτού κώδικα λογισμικό βιντεοκάμερας το οποίο καταγράφει βίντεο για τα οποία μπορεί να εγγυηθεί η ακεραιότητα τους, δηλαδή το ότι δεν έχουν τροποποιηθεί καθώς και το να είναι γνωστή η ώρα που υποβλήθηκαν στο Ethereum Blockchain.

Μπορεί τα κρυτπονομίσματα να τραβούν την προσοχή των περισσοτέρων, παρόλα αυτά η υποκείμενη τεχνολογία στα οποία βασίζονται τα κρυπτονομίσματα, ητοι το blockchain, είναι σε όλο και περισσότερη χρήση για την ανάπτηξη εφαρμογών.

Η ιδέα της εφαρμογή Blockchain Camera είναι του Δημήτρη Βαγιακάκου και όπως γράφει και στο συνοδευτικό paper του λογισμικού του, προέκυψε ως ιδέα όταν στα επεισόδια στην Νέα Σμύρνη τον Μάρτιο του 2021 για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19, υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των πολιτών.

Έπειτα, δεκάδες βίντεο κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο είτε υπέρ της αστυνομίας είτε υπέρ των πολιτών. Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν έλαβαν δεκάδες τροποποίησεις και επεξεργασίες με στόχο την παραπλάνηση των θεατών. Σε αυτό το σημείο γεννήθηκε η ιδέα για μία κάμερα η οποία με χρήση της τεχνολογίας Blockchain, να μπορεί να δημιουργεί βίντεο στα οποία μπορεί να εγγυηθεί η ακεραιότητα τους, δηλαδή το ότι δεν έχουν τροποποιηθεί καθώς και το να είναι γνωστή η ώρα που υποβλήθηκαν στο Blockchain, συνεπώς να γνωρίζουμε μέχρι πότε μπορεί να δημιουργήθηκε ένα βίντεο.

Η Blockchain Camera Θα μπορούσε για παράδειγμα να χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη την Ε.Ε έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία Πανευρωπαϊκή δομή Blockchain για χρήση της Blockchain Camera στις αστυνομίες όλων των κράτων μελών.

Επιπλέον, η Blockchain Camera θα ήταν ωφέλιμη σε χρήση σε τροχαία έτσι ώστε να είναι γνωστό τι πράγματι συνέβη σε ένα ατύχημα χωρίς να χρειάζονται μάρτυρες.

Η Blockchain Camera μπορεί να τρέξει ως ξεχωριστή συσκευή υλοποιημένη πάνω σε Raspberry Pi, αλλά ακόμα και να χρησιμοποιηθεί σε παλιότερους υπολογιστές και netbooks τα οποία έχουν κάμερα ενσωματωμένη.

Πως εξασφαλίζεται η ακεραιότητα του βίντεο με την Blockchain Camera;

Στα πιο τεχνικά, η Blockchain Camera μπορεί να καταγράφει βίντεο τα οποία έπειτα περνάει μέσα από μία συνάρτηση σύνοψης (hash) έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα hash (SHA-512) το οποίο έπειτα αποστέλεται στο Blockchain του Ethereum μαζί με την ώρα οπού αποστάλθηκε το hash αυτό στο Blockchain. Έτσι, ο καθένας που έχει πρόσβαση στο βίντεο μπορεί να πάρει το βίντεο αυτό, να το hashάρει ο ίδιος για να δημιουργήσει την μονόδρομη συνάρτηση hash που προκύπτει από το βίντεο αυτό και έπειτα χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εργαλείο (το Blockchain Camera Validation Tool) να ελέγξει αν το βίντεο αυτό είναι αυθεντικό. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι η ώρα που αποθηκεύεται στο Blockchain λαμβάνεται από την ώρα που έγινε validated το Block έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να τροποποιήσει την ώρα αυτή!

Η Blockchain Camera είναι υλοποιημένη σε Python3 καθώς και το smart-contract το οποίο τρέχει είναι υλοποιημένο στην γλώσσα Solidity.

Η Blockchain Camera έρχεται με άδεια χρήσης GNU GPL version 3+ και τον κώδικα μπορείτε να τον βρείτε στο επίσημο αποθετήριο στο Github: https://github.com/sv1sjp/Blockchain_Camera 2

Eπιπλέον, στο Github θα βρείτε το εκτενές paper της Blockchain Camera οπού μεταξύ άλλων θα βρείτε:

  • Την ιδέα της Blockchain Camera
  • Εισαγωγή στον τρόπο λειτουργίας του Blockchain
  • Ιδέες υλοποίησης και χρήσης της Blockchain Cameras στην καθημερινή ζωή και Ε.Ε
  • Προτάσεις hardware για την δημιουργία της δική σας Blockchain Camera
  • Πώς δουλεύει ο κώδικας του smart-contract της Blockchain Camera
  • Πώς δουλεύει η Blockchain Camera
  • Πώς δουλεύει η Blockchain Camera Validaton Tool (GUI και CLI έκδοση)
  • Κόστος υλοποίησης της Blockchain Camera
  • Blockchain Camera Hardening

Βρείτε την παρουσίαση στο YouTube

Άδεια αναδημοσίευσης από τον συγγραφέα Δημήτρη Βαγιακάκο.

Εάν έχετε οποιαδήποτε ιδέα σχετικά με την χρήση της ή αν θέλετε να κατασκευάσουμε μαζί ένα παρόμοιο project, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο linux-team@uom.edu.gr ή σε οποιοδήποτε άλλο μέσο επικοινωνίας που διατηρούμε.