Φέτος, στην Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μεταξύ άλλων, φιλοξένησε και την Ομάδα Ανοιχτού Λογισμικού .Σαν ομάδα είχαμε έναν πρωταρχικό σκοπό: να αναπτύξουμε συνεργασίες, να γνωρίσουμε άλλες φοιτητικές ομάδες και να μάθουμε από αυτές, να εμπνευστούμε από το κλίμα καινοτομίας που επικρατούσε στην Έκθεση και να προωθήσουμε την ομάδα μας και να διαδόσουμε το Ελεύθερο και Ανοιχτό Λογισμικό.

Η συμμετοχή μας στη ΔΕΘ αποτέλεσε το ξεκίνημα μιας σειράς συναντήσεων με φοιτητικές ομάδες που ασχολούνται με την πληροφορική, όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Αυτή η επαφή με άλλες ομάδες φοιτητών άνοιξε νέους δρόμους συνεργασίας και ανταλλαγής ιδεών που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εξέλιξη της πληροφορικής στη χώρα μας.

Εκτός από τις συναντήσεις με άλλες ομάδες, η Ομάδα Ανοικτού Λογισμικού ξεκίνησε μια ενδιαφέρουσα συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (ΔΙΠΑΕ). Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η υιοθέτηση της εφαρμογής MyUoM, η οποία αποτελεί μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τους φοιτητές και την ακαδημαϊκή κοινότητα γενικά.

Σημαντική διάσταση της επίσκεψής μας στην ΔΕΘ ήταν η προβολή της ομάδας ώστε τα μηνύματά μας να διαδοθούν σε περισσότερα άτομα. Εμφανιστήκαμε στο κανάλι Βεργίνα, στο ρεπορτάζ που έγινε σχετικά με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μπορεί κανείς να δει το βίντεο εδώ.

Εκτός από την Ομάδα Ανοικτού Λογισμικού, βρίσκονταν και άλλες ενδιαφέρουσες ομάδες που ασχολούνται με την πληροφορική στο περίπτερο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η Λέσχη Κυβερνοασφάλειας και η Ρομποτική Ακαδημία, ομάδες με ενεργή δράση σε επίπεδο εθελοντισμού και έρευνας.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της επίσκεψής μας στη ΔΕΘ ήταν η δυνατότητα να δούμε καινοτομίες και πρωτοβουλίες από κάθε επιστημονικό κλάδο, από την πληροφορική μέχρι τη γεωργία και τη χημική επεξεργασία. Αυτό αποδεικνύει ότι η καινοτομία δεν περιορίζεται σε έναν συγκεκριμένο τομέα αλλά μπορεί να προκύψει από τη συνεργασία και την ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα σε διάφορες επιστημονικές κοινότητες.

Συνοψίζοντας, η εμπειρία της Ομάδας Ανοικτού Λογισμικού στη ΔΕΘ ήταν μια ευκαιρία για νέες γνωριμίες, συνεργασίες και την ανακάλυψη της ποικιλίας των καινοτομιών που διαμορφώνουν τον κόσμο μας. Αυτή η εμπειρία θα προωθήσει την ανάπτυξη της πληροφορικής στην Ελλάδα και θα ενισχύσει την ομάδα μας για νέες προκλήσεις και επιτυχίες στο μέλλον.