Η ομάδα OpenSource UoM είχε μια εξαιρετική εμπειρία συμμετοχής στο συνέδριο KDE 2023 στη Θεσσαλονίκη. Αυτή η συνάντηση των κορυφαίων προγραμματιστών, σχεδιαστών και χρηστών του KDE από όλο τον κόσμο ήταν απόλυτα επιτυχημένη.

Το συνέδριο περιελάμβανε μια πληθώρα διαλέξεων, εργαστηρίων, Birds of a Feather (BoFs) και ημερήσιων εκδρομών. Οι ομιλητές μοιράστηκαν τις γνώσεις τους για το KDE και παρουσίασαν πώς να αξιοποιήσετε εργαλεία για τη δημιουργία όμορφων, λειτουργικών και διαδραστικών περιβαλλόντων εργασίας.

Το συνέδριο αποτέλεσε επίσης μια ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να δικτυωθούν με άλλους χρήστες και προγραμματιστές του KDE (και όχι μόνο). Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις εμπειρίες τους με το KDE, να μάθουν για νέα έργα και να συνεργαστούν σε κοινά έργα.

Η ομάδα μας, OpenSource UoM, ήταν εξαιρετικά ενθουσιασμένη που παρακολούθησε το συνέδριο και απέκτησε πολλές νέες γνώσεις για το KDE. Επίσης, είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε άλλους χρήστες και προγραμματιστές του KDE και να συζητήσουμε μαζί τους, κρατώντας επαφές για μελλοντικές δραστηριότητες. Είμαστε αφοσιωμένοι στην προώθηση του KDE, έχοντας δει το θετικό κλίμα που επικρατεί και τον ενθουσιασμό που υπάρχει στην κοινότητα, και ανυπομονούμε να συμμετάσχουμε (αυτήν την φορά ίσως σαν συμμετέχοντες, όχι οργανωτές) σε μελλοντικά συνέδρια του KDE.

Παρακάτω παρατίθεται μια πιο λεπτομερής αναφορά για τη συμμετοχή της ομάδας OpenSource UoM στο συνέδριο KDE 2023, υλικό που μπορεί να βρει κανείς στο κανάλι The KDE Community, ψάχνοντας Akademy 2023.

Διαλέξεις: Οι διαλέξεις αποτέλεσαν μια εξαιρετική ευκαιρία για την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο KDE. Οι ομιλητές ήταν όλοι έμπειροι επαγγελματίες και εμπειρογνώμονες στον τομέα τους. Μοιράστηκαν τις γνώσεις τους με τους συμμετέχοντες με έναν κατατοπιστικό και ενδιαφέρον τρόπο. Αγαπημένες μας ήταν μία σχετικά με το documentation και μία σχετικά με γραφικές διεπαφές σε Rust.

Εργαστήρια: Τα εργαστήρια αποτέλεσαν μια εξαιρετική ευκαιρία για την απόκτηση πρακτικής εμπειρίας στη χρήση του KDE. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τις οδηγίες των ομιλητών και δημιούργησαν τα δικά τους έργα KDE. Τα εργαστήρια παρείχαν ένα διαδραστικό περιβάλλον όπου οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να απευθύνουν ερωτήσεις και να λύσουν απορίες τους.

Birds of a Feather (BoFs): Τα BoFs αποτέλεσαν μια ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να συζητήσουν θέματα που τους απασχολούν και να ανταλλάξουν απόψεις με άλλους χρήστες και προγραμματιστές του KDE. Αυτές οι συζητήσεις ήταν διαδραστικές και ζωντανές, προσφέροντας στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να μάθουν από τους άλλους και να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες. Ορίστε ενδεικτικά ένα BoF που διοργανώσαμε μαζί με τον Tomaz Canabrava, με σκοπό να γίνει ένα μεγαλύτερο workshop για εκμάθηση C++ & Qt στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Ημερήσιες εκδρομές: Οι ημερήσιες εκδρομές προσέφεραν στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να εξερευνήσουν την πόλη της Θεσσαλονίκης και να γνωρίσουν τον πολιτισμό και την ιστορία της. Αυτές οι εκδρομές ήταν ενημερωτικές και διασκεδαστικές, και παρείχαν επιπλέον ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων και την επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων.

Η ομάδα OpenSource UoM ευγνωμονεί τους διοργανωτές του συνεδρίου KDE 2023 για την ευκαιρία που της προσέφεραν να συμμετάσχει. Η ομάδα μας ευχαριστεί τον οργανισμό KDE ev για την απόφασή του να βραβεύσει την ομάδα μας για την διοργάνωση του συνεδρίου. Επίσης, εκφράζει τις ευχαριστίες της σε όλους τους χρήστες και προγραμματιστές του KDE που παρακολούθησαν το συνέδριο. Η ομάδα OpenSource UoM ανυπομονεί για μελλοντικές συναντήσεις με όλους τους συμμετέχοντες στο συνέδριο KDE 2024.

Εάν θέλετε να συμμετάσχετε και εσείς στις δράσεις μας, μπορείτε να μας στείλετε ένα mail στο linux-team@uom.edu.gr για να σας ενημερώσουμε σχετικά με τα projects που υπάρχουν και έχουν προγραμματιστεί για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Κατηγορίες: Akademy