Το FOSDEM, ή αλλιώς η Ευρωπαϊκή Συνάντηση των προγραμματιστών λογισμικού ελεύθερου και ανοικτού κώδικα, είναι ένας φάρος γνώσης και συνεργασίας στην κοινότητα του ανοικτού κώδικα. Αυτή η ετήσια εκδήλωση, η οποία άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες της το 2000, έχει εξελιχθεί σε μια από τις σημαντικότερες συναντήσεις για την ανταλλαγή ιδεών και καινοτομιών στο ελεύθερο λογισμικό και το λογισμικό ανοικτού κώδικα.
Η FOSDEM, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες του Βελγίου, προσφέρει μια μοναδική πλατφόρμα για προγραμματιστές, συνεργάτες και ενθουσιώδεις χρήστες από όλο τον κόσμο για να συναντηθούν, να μοιραστούν ιδέες και να συνεργαστούν σε διάφορα έργα. Η εκδήλωση φημίζεται για την οργάνωση από τη βάση της, βασιζόμενη αποκλειστικά σε εθελοντές για να φέρει σε επαφή τη ζωντανή κοινότητα χωρίς καμία εμπορική πίεση.
Η FOSDEM 2024 συνέχισε αυτή την παράδοση, προσελκύοντας χιλιάδες συμμετέχοντες που ανυπομονούσαν να συμμετάσχουν σε ένα ευρύ φάσμα συνεδριών, συμπεριλαμβανομένων ομιλιών και εργαστηρίων (devrooms), καθένα από τα οποία ήταν αφιερωμένο σε συγκεκριμένα θέματα στον τομέα του ανοιχτού κώδικα. Οι ομιλίες αυτές είναι μία καλή ευκαιρία να λάβει κανείς περισσότερες πληροφορίες σχετικά με κάποιο πρότζεκτ, να γνωρίσει core contributors και να μάθει για κάποια ανερχόμενη τεχνολογία. Για όσους δεν μπορούσαν να παρευρεθούν οι ομιλίες καταγράφονται και ανεβαίνουν στο σάιτ του συνεδρίου, εκεί που υπάρχουν οι πληροφορίες για την κάθε ομιλία (https://fosdem.org/2024/schedule/). Επιπλέον ανεβαίνουν και στο Youtube του FOSDEM.
Φέτος είχε γύρω στους 4.000 παρευρισκόμενους και χορηγούς εταιρείες από τον τομέα της τεχνολογίας όπως την Google, την RedHat, την Cisco, την Mozilla με συνολικά 15 εταιρείες που στήριξαν το συνέδριο και πολλά γνωστά πρότζεκτ στον κόσμο του Ανοιχτού Λογισμικού όπως το Grafana, την Postgresql, το Freecad κ.α.
OpenSourceUoM στο FOSDEM 2024
Οι Γεώργιος-Δαυίδ Αποστολίδης, Αρχοντής-Εμμανουήλ Κωστής, Γεώργιος Φακίδης και Ευστάθιος Ιωσηφίδης, ως εκπρόσωποι της OpensourceUoM, είχαμε το προνόμιο να παρακολουθήσουμε διάφορες ομιλίες και devrooms στη FOSDEM 2024. Οι συνεδρίες στις οποίες συμμετείχαμε ήταν όχι μόνο κατατοπιστικές αλλά και απίστευτα εμπνευσμένες, προσφέροντας νέες προοπτικές και καινοτόμες ιδέες που ανυπομονούμε να εξερευνήσουμε περαιτέρω. Περισσότερη προσοχή δώσαμε στα επιμέρους devrooms, πιο συγκεκριμένα σε ένα σχετικό με AI και Machine Learning στο οποίο μάθαμε για τεχνολογίες που σχετίζονται με LLMs (Haystack: Ένα εργαλείο για δημιουργία εφαρμογών LLM), για την νομική θέση των AI που παράγουν αυτόματα κώδικα (όπως Copilot και ChatGPT, την ομιλία μπορεί να βρει κανείς εδώ) και για το πώς οι developers μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Open Source AI σε όσα φτιάχνουν, μία πολύ ευχάριστη ομιλία από τον Martin Hickey που ασχολείται με το Open Source στην IBM.
Πέρα από τις ομιλίες που παρακολουθήσαμε όμως ήταν ένα συνέδριο γεμάτο νέες γνωριμίες. Ήρθαμε σε επαφή με εταιρείες/κοινότητες όπως η Nextcloud, η Canonical, η Jenkins, η Postgresql, η Rocky Linux και άλλες πολλές για να εμπνευστούμε και να δημιουργήσουμε συνεργασίες που θα ωφελήσουν την ομάδα μας με διάφορους τρόπους (π.χ. μελλοντικά μαθήματα επί τεχνολογιών, ομιλίες από εταιρείες, χορηγίες, συνέδρια και άλλα πολλά).
Κλείνοντας, ευχαριστούμε θερμά το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τη γενναιόδωρη χρηματοδότησή του, που μας επέτρεψε να συμμετάσχουμε στη FOSDEM 2024 ως OpenSourceUoM. Αυτή η ευκαιρία εμπλούτισε την κατανόηση και την εκτίμησή μας για την κοινότητα του ανοιχτού κώδικα και είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη.
Επιπλέον, επιθυμούμε να αναγνωρίσουμε τις προσπάθειες της κοινότητας λογισμικού ανοικτού κώδικα για τη διοργάνωση ενός τόσο δυναμικού και περιεκτικού συνεδρίου. Το FOSDEM ενσαρκώνει το πνεύμα της συνεργασίας, της καινοτομίας και της αλληλοβοήθειας που κινεί το κίνημα του ανοικτού κώδικα, και είναι τιμή μας που ήμασταν μέρος του.
Καθώς αναλογιζόμαστε τις εμπειρίες μας στη FOSDEM 2024, θυμόμαστε τη δύναμη της κοινότητας και τις απεριόριστες δυνατότητες που προκύπτουν όταν ενωνόμαστε για να μοιραστούμε τις γνώσεις και το πάθος μας. Ανυπομονούμε να συνεισφέρουμε και να συμμετέχουμε σε μελλοντικές εκδηλώσεις της FOSDEM, συνεχίζοντας να προωθούμε την ανάπτυξη και την εξέλιξη του οικοσυστήματος ανοιχτού κώδικα.