Το Serres Tech Hackathon ήταν το πρώτο hackathon στο οποίο συμμετείχαμε σαν ομάδα Open Source Uom και το πρώτο για κάθε μέλος της ομάδας που πήγαμε. Μετά από πολύ προσπάθεια, αϋπνία, γέλια και νεύρα καταφέραμε και βγήκαμε δεύτεροι στην κατάταξη. Η ομάδα μας:

Από αριστερά προς δεξιά (με τις μαύρες μπλούζες):

  • Νίκος Γεωργιτσογιάννης
  • Φακίδης Γιώργος
  • Γιώργος-Δαυίδ Αποστολίδης
  • Αναστάσης Ελευθεριάδης

Διοργάνωση

Σαν διοργάνωση το Serres Hackathon ήταν άψογο, οι διαγωνιζόμενοι είμασταν όλοι σε εργαστήρια του Τμήματος Πληροφορικής στο ΔΙΠΑΕ Σερρών, που έχουν χωρητικότητα αρκετή για δεκάδες ομάδες. Πολύ φιλόξενοι οι διοργανωτές, υπήρχε άπλετος καφές φαγητό και όλα τα απαραίτητα είδη. Το πρόβλημα που έδωσαν προς επίλυση ήταν αρκετά ενδιαφέρον και εντός των δυνατοτήτων μας δοσμένου του περιορισμένου χρόνου. Την εκφώνηση την είχαμε Παρασκευή βράδυ στις 19.00 και έπρεπε να παραδόσουμε μία εφαρμογή που να λύνει το πρόβλημα την Κυριακή στις 13.00. Η βαθμολόγηση των λύσεων έγινε με τρόπο που αξιολογούσε πραγματικά τον συνδυασμό της ποιότητας των ιδεών μας και των υλοποιήσεων που προσφέρουμε και όχι επιφανειακά.

Προσωπικές Εμπειρίες

Ως το πρώτο hackathon που συμμετείχαμε υπήρχε πολύ ενθουσιασμός από πριν και περιμέναμε να έρθει πώς και πώς. Τα τελευταία λεπτά πριν ξεκινήσει ήμασταν μαζεμένοι στο γραφείο της ομάδας και με το που βγήκαν τα θέματα αρχίσαμε κατευθείαν να ρίχνουμε και να σημειώνουμε ιδέες για την επίλυση του προβλήματος. Έχοντας τελικά αποφασίσει για τους αλγορίθμους επιστρέψαμε την επόμενη μέρα έτοιμοι για να τις υλοποίησουμε στις Σέρρες. Στην αρχή όλα καλά τα πράγματα κυλούσαν ομαλά μέχρι να φτάσει η νύχτα, όπου η αϋπνία άρχισε να μας χτυπάει όλους, μας έπιασαν εντός 1 ώρας νεύρα, γέλια και όλα τα συναισθήματα ενδιάμεσα. Όταν φτάναμε κοντά στην διορία το πρωί είναι εκεί που ξεκίνησε το άγχος και εκεί που ξαφνικά όλοι γίναμε παραγωγικοί διότι έπρεπε να τα κάνουμε όλα να δουλέψουνε και να συνδέσουμε όλα τα επιμέρους κομμάτια και να βγάλουμε Beta Version.

Τι μάθαμε από την εμπειρία μας

Ένα από τα πράγματα που σίγουρα θα βοηθούσαν ήταν να γνωρίζαμε από πιο πριν για το event διότι έτυχε μία βδομάδα πριν να μάθουμε για την διοργάνωση. Η προετοιμασία μας εντός των θεματικών του hackathon θα έπρεπε να ήταν περισσότερη και πιο πρακτική, όχι σε θεωρητικό επίπεδο αλλά σε παρόμοια προβλήματα και στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται. Επίσης κάτι σημαντικό είναι η χρήση εργαλείων με τα οποία υπάρχει ήδη εξοικείωση και εμπειρία και όχι απαραίτητα αυτά που είναι καταλληλότερα για το πρόβλημα(αν υπάρχει αρκετός χρόνος θα ήταν ιδανικό η εξοικείωση στα κατάλληλα εργαλεία).Τέλος κάτι που προσωπικά είχα υποτιμήσει είναι ότι η αϋπνία είναι κάτι που επηρεάζει πολύ την απόδοση ειδικά σε πράγματα που χρειάζονται σκέψη.

Προγραμματιστικά Tips για Hackathon

Αν το Hackathon αφορά κάποια ολοκληρωμένη εφαρμογή με γραφική διεπαφή είναι αρκετά χρήσιμο να γίνουν τα κατάλληλα interfaces ώστε να επικοινωνεί το frontend με το backend και το backend με την αντίστοιχη αλγοριθμική υλοποίηση-επίλυση του βασικού προβλήματος αν είναι τέτοιου είδους ο διαγωνισμός. Αυτό θα επιτρέψει μετά στην ομάδα να εργαστεί παράλληλα ξέροντας ήδη πώς θα γίνεται η σύνδεση των επιμέρους κομματιών, εμείς αυτό το κάναμε στο τέλος και μας ταλαιπώρησε περισσότερο απ΄ότι θα ‘πρεπε η δημοσίευση του Beta Version. Αυτό πρακτικά μπορεί να γίνει γράφοντας το σχετικό boilerplate και φτιάχνοντας Mocks (με interfaces μπορεί να γίνει εύκολα κάτι τέτοιο, και να προστεθεί η πραγματική υλοποίηση σε χρόνο 0) που επιστρέφουν dummy data, επειδή για σωστό testing ο χρόνος δεν θα είναι αρκετός.

Μπράβο σε όλες τις ομάδες που συμμετείχαν και συγχαρητήρια σε αυτές που κέρδισαν και ανυπομονούμε για το επόμενο Serres Hackathon και ευχαριστούμε πολύ το Serres Tech για αυτήν την ευχάριστη εμπειρία.

Την παρουσίαση των ιδεών των ομάδων και την απονομή των βραβείων μπορεί κάποιος να τις παρακολουθήσει στο https://www.youtube.com/live/Oo7aqsTX0aE?feature=share.[Open Source Uom: 38:40-57:20]


1 σχόλιο

Open Source UoM, το τώρα και το μέλλον - Open Source UoM · 18 Σεπτεμβρίου 2023 στο 8:44 πμ

[…] Λάβαμε την 2η θέση στο Serres Tech Hackathon […]

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.