Την εβδομάδα 10-18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας παρευρέθη με δικό του stand στο περίπτερο με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν διάφορες δράσεις του πανεπιστημίου μας καθώς και τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει.

OpenSource UoM @ ΔΕΘ

Η Κοινότητα Ανοικτού Λογισμικού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας παρουσίασε μια πρώτη έκδοση του προγράμματος που σχεδίασε και υλοποίησε το περασμένο καλοκαίρι. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές/-τριες του πανεπιστημίου και αφορά την καθημερινή συναναστροφή τους με τις υπηρεσίες του πανεπιστημίου. Κάποιες από τις λειτουργίες είναι το πρόγραμμα μαθημάτων και εξετάσεων, η σύνδεση με την ασύγχρονη πλατφόρμα για την λήψη του εκπαιδευτικού υλικού των μαθημάτων που παρακολουθούν, σύνδεση με την βιβλιοθήκη, εμφάνιση του καθημερινού μενού του εστιατορίου, πληροφορίες για την διαδικασία εγγραφών των πρωτοετών και άλλες πολλές λειτουργίες.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διατίθεται με άδεια χρήσης MIT και μπορεί να υιοθετηθεί και από άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας (πάντα με τις κατάλληλες αλλαγές). Ήδη υπάρχουν συνομιλίες με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αλλά και με άλλα ιδρύματα που ενδιαφέρθηκαν να μάθουν την λειτουργία του. Θα χαρούμε να συνεργαστούμε για την προσαρμογή του στα δικά τους δεδομένα.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης συνέπεσε χρονικά με την Software Freedom Day. Άτομα της κοινότητας ενημέρωναν για διάφορα Projects που συνεισφέρουν όπως openSUSE, Fedora, Nextcloud, ownCloud, GNU Health, ONLYOFFICE και άλλα πολλά. Η παρουσία μας στην ιστοσελίδα του οργανισμού.

Θεωρούμε η Κοινότητα Ανοικτού Λογισμικού συνετέλεσε θετικά στην παρουσία του Πανεπιστημίου στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ευελπιστούμε να συμμετάσχουμε τόσο στην επόμενη όσο και σε πιο ειδικές εκθέσεις.