Έχετε τελειώσει μόλις τις πανελλαδικές και περνάτε σε κάποιο πανεπιστήμιο. Έχετε διαβάσει με σύστημα (αλλά πολύ διάβασμα) και πιστεύετε ότι δεν πρόκειται να διαβάσετε τόσο μέσα στο πανεπιστήμιο. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να συνεχίσετε το σύστημα αυτό. Ακόμα μια αλήθεια είναι ότι ακόμα και όταν αποφοιτήσετε από το πανεπιστήμιο, ακόμα και αν δεν ακολουθήσετε σε κάποιο μεταπτυχιακό, πάλι θα συνεχίσετε να διαβάζετε.

Συμβουλές σε πρωτοετείς φοιτητές

Αρκετά με το διάβασμα όμως. Ο λόγος του άρθρου είναι να ακολουθήσετε συμβουλές που θα ήθελα να μου δώσουν και εμένα όταν ξεκινούσα το ακαδημαϊκό μου ταξίδι. Καλό είναι να ακολουθήσετε όλες τις παρακάτω συμβουλές.

Μάθετε GIT

Μάθετε Git και φτιάξτε ένα αποθετήριο στο github/gitlab. Εκεί μπορείτε να ανεβάσετε όλες τις εργασίες σας. Αυτό θα είναι και το πρώτο στοιχείο που θα βοηθήσει το βιογραφικό σας να ανέβει. Εάν πχ ψάχνετε εργασία ως προγραμματιστή/τρια, ένα από τα πολλά που θα δουν είναι και η δραστηριότητά σας στο github/gitlab. Εάν είναι μηδενική τότε θα πρέπει να είστε καλός/η στα τεχνικά που θα σας ρωτήσουν. Για να βοηθηθείτε στην χρήση του git, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε το Gitkraken με τον λογαριασμό που έχετε στο github. Μπορείτε να το κατεβάσετε και να δημιουργήσετε λογαριασμό από εδώ (δεν κερδίζουμε κάτι, απλά είμαστε εθελοντικοί εκπρόσωποι του στην Ελλάδα).

Linkedin

Φτιάξτε προφίλ στο Linkedin. Προσθέστε όλες τις εκπαιδεύσεις που έχετε κάνει και ακολουθήστε αρκετό κόσμο. Φτιάχνοντας ένα σωστό προφίλ, μπορεί να έχετε την δυνατότητα για να βρείτε κάποιον εργοδότη. Το προφίλ στο Linkedin είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Θα πρέπει να το ανανεώνετε συνέχεια με πληροφορίες. Επίσης όπως αφιερώνετε χρόνο στο Facebook και στο Instagram, καλό είναι να αφιερώνετε λίγο χρόνο και στο Linkedin. ΠΡΟΣΟΧΗ, δεν ανεβάζουμε το ίδιο περιεχόμενο που ανεβάζουμε και στα άλλα δυο μέσα. Επίσης προσοχή τι ανεβάζετε και στα άλλα δυο μέσα. Υπάρχει περίπτωση ο εργοδότης σας να ελέγξει και τα άλλα δυο μέσα για να δημιουργήσει μια άποψη.

Προσωπικό blog

Δημιουργήστε ένα προσωπικό blog καταγράφοντας ότι ενδιαφέρον έχετε κάνει και αφορά την τεχνολογία. Αυτό που θα γράψετε, μπορείτε να το ανεβάσετε στο Linkedin και να το δει περισσότερος κόσμος. Δημιουργώντας ενδιαφέρον περιεχόμενο, μπορεί να αποτελέσει σημείο που θα σας διαβάσει κάποιος εργοδότης ή recruiter και να σας κάνει πρόταση. Η ερώτηση που θα κάνετε είναι “τι να γράψω;”. Η απάντηση είναι ότι θεωρείτε εσείς σπουδαίο και με αυτό που ασχολείστε. Το που θα το γράψετε, υπάρχει μια δωρεάν λύση του blogger.com και υπάρχει και το githubpages (προτιμότερο είναι το δεύτερο αλλά αν δυσκολευτείτε τότε το πρώτο είναι εξίσου καλό). Ένα μικρό τιπ, αν εμπλακείτε και με κοινότητες προγραμματιστών, με κοινότητες ανοικτού λογισμικού, υπάρχει το λεγόμενο planet (μερικά παραδείγματα είναι τα planet ellak, planet GNOME, planet openSUSE, planet Ubuntu, planet Fedora, planet KDE) όπου εκεί οι δημιουργοί περιεχομένου έχουν εισάγει όλα τα RSS των ιστοσελίδων τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τους διαβάζουν περισσότεροι.

Βρείτε μέντορα

Βρείτε κάποιον παλιό/-ά φοιτητή/-τρια ή ακόμα και καθηγητή/-τρια για να σας καθοδηγήσει μέσα στο πανεπιστήμιο στην φοιτητική σας ζωή. Ο παλιός φοιτητής θα μπορεί να σας καθοδηγήσει και να αποφύγετε λάθη που έκανε ο ίδιος ή άλλοι συμφοιτητές του. Θα σας συμβουλέψει τόσο για το διάβασμα όσο και για όλα όσα πρέπει να κάνετε εντός και εκτός πανεπιστημίου.

Συμμετοχή σε φοιτητικούς συλλόγους

Θα έχετε δει στα αμερικάνικα πανεπιστήμια περί συλλόγων. Εκεί έχουν λίγο διαφορετική έννοια. Κάθε πανεπιστήμιο έχει άτυπους φοιτητικούς συλλόγους με διάφορα ενδιαφέροντα. Μερικοί που λειτουργούν στο πανεπιστήμιό μας είναι η σκακιστική λέσχη, η περιβαλλοντική ομάδα, η κινηματογραφική ομάδα, θεατρική ομάδα, finance club, AIESEC. Υπάρχουν όμως και ομάδες που ασχολούνται με την πληροφορική. Στο πανεπιστήμιό μας υπάρχει η Ομάδα Ανοικτού Λογισμικού, η Λέσχη Κυβερνοασφάλειας, η IEEE, η ομάδα ρομποτικής. Κάθε ομάδα ασχολείται με κάποιο έργο. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας, καλό είναι να γίνετε ενεργό μέλος. Αυτό που θα αποκτήσετε είναι γνώσεις, εμπειρία και θα γνωρίσετε κόσμο. Όλες είναι εθελοντικές ομάδες. ΜΗΝ κυνηγάτε τις βεβαιώσεις. ΔΕΝ μετράνε πουθενά διότι δεν αποδεικνύουν απολύτως τίποτα. ΝΑ ΚΥΝΗΓΑΤΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ. Η πρώτη ερώτηση που θα σας κάνουν στην συνέντευξη θα είναι αν συμμετείχατε σε κάποιο project εκτός πανεπιστημίου. Η απόδειξη ότι συμμετείχατε θα είναι τόσο οι συνεισφορές σας στο github/gitlab όσο και το περιεχόμενο που δημιουργήσατε.

Μάθετε Docker/Kubernetes

(προαιρετικό)

Αφού κάνετε όλα τα παραπάνω, αρχίστε να μαθαίνετε docker. Όλες αγγελίες ζητάνε το ελάχιστο το docker. Είτε προγραμματιστής frontend είτε backend είτε fullstack θα σας ζητήσουν docker. Είναι σαν να σας ζητάνε να μιλάτε Αγγλικά. Αφιερώστε λίγο χρόνο να μάθετε αυτές τις τεχνολογίες.

Εάν θέλετε να συμμετάσχετε στην κοινότητά μας, μπορείτε να μας στείλετε ένα mail στο linux-team@uom.edu.gr για να σας καθοδηγήσουμε στα επόμενα βήματα.