Η γιορτή της ελευθερίας του λογισμικού, γνωστή και ως Software Freedom Day (SFD), γιορτάζεται κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου και φέτος αυτή η ημέρα είναι η 16η Σεπτεμβρίου. Η Ημέρα της Ελευθερίας του Λογισμικού ξεκίνησε το 2004, όταν μια ομάδα ανθρώπων σε διάφορα μέρη του κόσμου αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη σημασία του ελεύθερου λογισμικού.

Από τότε, η εορτή αυτή έχει διαδώσει το μήνυμά της παγκοσμίως, αναδεικνύοντας τη σημασία της ελευθερίας του λογισμικού και της διαφάνειας στην τεχνολογία. Κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας, πολλές κοινότητες, ομάδες χρηστών και οργανισμοί διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με τα οφέλη και τις αξίες του ελεύθερου λογισμικού. Ως ομάδα ανοιχτού λογισμικού και εμείς προωθήσαμε την ελευθερία του λογισμικού ενημερώνοντας συμφοιτητές μας για το τι είναι και τι πρεσβεύει το Ελεύθερο και Ανοιχτό Λογισμικό.

Κεντρικό θέμα της ημέρας είναι η προώθηση του ελεύθερου λογισμικού, το οποίο είναι λογισμικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, να αναπτυχθεί, να τροποποιηθεί και να διανεμηθεί ελεύθερα από οποιονδήποτε. Αυτό το μοντέλο, σε αντίθεση με το λογισμικό κλειστού κώδικα, δημιουργεί ένα περιβάλλον συνεργασίας και κοινότητας, όπου οι προγραμματιστές και οι χρήστες μπορούν να συμμετέχουν ελεύθερα, να μοιράζονται γνώσεις και να συνεισφέρουν στη βελτίωση των εργαλείων.

Το Software Freedom Day προωθεί επίσης την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για ζητήματα που σχετίζονται με την τεχνολογία, την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια. Εκδηλώσεις, σεμινάρια και παρουσιάσεις προσφέρουν πληροφορίες για τα οφέλη του ελεύθερου λογισμικού και του ανοικτού λογισμικού, ενισχύοντας την κοινότητα των χρηστών.

Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί πως, το Software Freedom Day τελικά υπάρχει για να υπενθυμίζει σε όλους μας ότι η ελευθερία του λογισμικού είναι σημαντική!