Ένα συναρπαστικό και κουραστικό καλοκαίρι πέρασε. Ο λόγος ήταν η οργάνωση του παγκόσμιου συνεδρίου KDE Akademy 2023. Θα μας μείνει σε όλους αξέχαστο. Όμως δεν σταματάμε εδώ. Σχεδιάζουμε τις δράσεις της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά σε κάποια από αυτές.
Ας κάνουμε λίγο έναν απολογισμό της χρονιάς. Ας δούμε συνοπτικά τι έχουμε κάνει.
Με τι ασχοληθήκαμε
- Συμμετείχαμε στο KDE Akademy 2022
- Συμμετείχαμε στην ΔΕΘ 2022
- Συμμετείχαμε στο συνέδριο Fosscom 2022
- Διοργανώσαμε το Ubuntu 22.10 Release Party
- Συμμετείχαμε στο Συνέδριο JPrime
- Λάβαμε την 2η θέση στο Serres Tech Hackathon
- Μεταφράσαμε και ανακοινώσαμε την έκδοση 1.1.0 του my.uom.gr.
- Διοργανώσαμε το παγκόσμιο συνέδριο KDE Akademy 2023
- Συναντήσεις εκπαίδευσης κάθε Κυριακή απόγευμα
Δεν ήταν και λίγα. Τι μπορούμε να πούμε ότι μάθαμε; Καταρχήν μάθαμε να συνεργαζόμαστε και να δουλεύουμε σε ομάδες. Μάθαμε να σεβόμαστε τον χρόνο του άλλου. Μάθαμε ότι αν συνεισφέρουμε οργανωμένα πολλά άτομα μαζί σε ένα έργο, αυτό ολοκληρώνεται με τον λιγότερο δυνατό χρόνο και χωρίς κόπωση από τον καθένα. Και γι’αυτό κερδίσαμε και το βραβείο για την καλή οργάνωση του συνεδρίου KDE Akademy 2023.
Όμως ακόμα και το καλοκαίρι, παράλληλα με τα μπάνια και την ξεκούραση, επικοινωνούσαμε για να οργανώσουμε την νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Ας δούμε επιγραμματικά (με τυχαία σειρά) κάποια.
Με τι πρότζεκτ θα ασχοληθούμε
- Στήσιμο Υπολογιστικής υποδομής με Banana PIs (μικροϋπολογιστές παρόμοιοι με το Raspberry Pi) και δημιουργία περιεχομένου (projects, προγράμματα, τεκμηρίωση κλπ)
- Δημιουργία Πανεπιστημιακής Εφαρμογής για Χάρτες
- Εκμάθηση και χρήση Rust
- Συμμετοχή σε συνέδρια και εκδηλώσεις ανοιχτού λογισμικού
- Συμμετοχή στην ΔΕΘ
- Installfest
- Μεταφραστικοί μαραθώνιοι
- Συγγραφή και μετάφραση τεκμηρίωσης
- Εκμάθηση C++ και qt από C++ Senior Engineer
- Βοηθητικά μαθήματα εξετάσεων
- Ενασχόληση με τεχνολογίες της Google, δημιουργία κοινότητας
- Μαθήματα αυτεκπαίδευσης / αλληλοεκπαίδευσης
Αν σου φάνηκαν τόσο ενδιαφέροντα που θες να δηλώσεις συμμετοχή πριν καν δεις τις λεπτομέρειες, δήλωσέ το στο Discord της ομάδας.
Αν όμως όλα αυτά σου ακούγονται δύσκολα ή αδιάφορα, υπάρχουν κάποια άλλοι τομείς όπου θα μπορούσες να συνεισφέρεις στην ομάδα όπως διαχείριση social media, δημιουργία γραφικών (βρισκόμαστε σε επαφή για την απόκτηση 3D εκτυπωτή), audio-video recording και editing (για το youtube κανάλι μας), διαχείριση ιστοσελίδας και διοργάνωση εκδηλώσεων. Δήλωσε συμμετοχή τώρα μεσω mail στο linux-team@uom.edu.gr.
Περισσότερες Λεπτομέρειες για τα πρότζεκτ
1. Στήσιμο Υπολογιστικής υποδομής με Banana PIs
Σε συνεργασία με την εταιρεία Banana PI έχουμε 3 μικροϋπολογιστές όπου σκοπεύουμε με κάποιο τρόπο να κάνουμε μία ολοκληρωμένη υπολογιστική υποδομή που θα χρησιμοποιήσουμε για διάφορες δραστηριότητές μας (benchmark studies, hosting και ότι ιδέες που θα προκύψουν στην πορεία). Για τον λόγο αυτό, θα ανακοινώσουμε μια συνάντηση όπου θα μαζευτούν πιθανές ιδέες και άτομα που θα τις υλοποιήσουν. Σκοπός μας είναι να καταφέρουμε να φτιάξουμε κάτι χρήσιμο με τους μικροϋπολογιστές, μαθαίνοντας τα πάντα στην πορεία. Μπορεί να ξεκινάμε με 3 όμως στο μέλλον θα έχουμε περισσότερους.
Επειδή το συγκεκριμένο θα είναι προχωρημένο, πολλοί μπορεί να νιώσουν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Γι΄αυτό, παράλληλα θα κάνουμε και μικρότερα πρότζεκτ, θα φτιάξουμε tutorials(video ή γραπτά), θα κάνουμε live hands-on παρουσιάσεις ώστε να βοηθήσουμε άλλους να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στον κόσμο του hardware και ότι άλλο προκύψει στην πορεία. Εδώ αρκούν βασικές γνώσεις προγραμματισμού(τύπου ΑΕΠΠ, python κλπ.), τις υπόλοιπες πιο εξειδικευμένες γνώσεις που θα χρειαστούν θα τις δείξουν πιο έμπειρα μέλη.
2. Δημιουργία Πανεπιστημιακής Εφαρμογής για Χάρτες
Τόσο με την χρήση του myUoM όσο και γενικότερα, έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχει πρόβλημα με την πλοήγησης και εύρεση χώρων στα πανεπιστήμια. Σχεδόν πάντα τα κτίρια είναι μεγάλα με σύνθετη διαρρύθμιση και πολλές αίθουσες. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία εφαρμογή που να λύνει αυτό το πρόβλημα.
Ένα μέλος της ομάδας έχει δημιουργήσει τα θεμέλια για αυτήν την εφαρμογή αλλά δεν την έχει “πακετάρει” σε μία συνολική εφαρμογή που να μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα άτομο από το κινητό του με άνεση.
Άρα πρόκειται για ανάπτυξη εφαρμογής κινητού (mobile development), οι τεχνικές λεπτομέρειες θα καθοριστούν από την ομάδα που θα εργαστεί πάνω σε αυτό το project(σε τι γλώσσα, με ποια εργαλεία κλπ.). Αν θέλεις να ασχοληθείς, αλλά δεν νιώθεις ότι έχεις αρκετές τεχνικές γνώσεις, χρειάζονται άτομα που θα κάνουν μεταφράσεις, UI/UX design, άτομα που θα μεταφέρουν πραγματικούς χάρτες στην εφαρμογή(συγκεκριμένη μέθοδο την οποία και θα δείξουμε).
3. Εκμάθηση και χρήση Rust
Η Rust είναι μία ανερχόμενη γλώσσα προγραμματισμού χαμηλού επιπέδου (όπως είναι η C και η C++), η οποία παρέχει αρκετές διευκολύνσεις και ανέσεις στον προγραμματιστή χωρίς να θυσιάζει σημαντική ταχύτητα και μνήμη(χρησιμοποιείται και στον τομέα του hardware).
Θα σχηματιστεί μία ομάδα στην οποία σκοπός της θα είναι να γίνεται αλληλοεκμάθηση (δηλαδή να μαθαίνει ο ένας από τον άλλο), χρησιμοποιώντας κοινές πηγές (π.χ. Rust Book). Από κοινού θα αποφασίσουμε τα πρότζεκτ που θα δημιουργήσουμε ώστε να εδραιώσουμε τις γνώσεις μας με πρακτικό τρόπο. Στην προσπάθειά μας αυτή μπορεί να εμπλακεί και υλικό Banana Pi.
4. Συμμετοχή σε συνέδρια και εκδηλώσεις ανοιχτού λογισμικού
Είμαστε ενεργή κοινότητα με επαφές με διάφορες κοινότητες και εταιρίες που ασχολούνται με το ανοιχτό λογισμικό. Οι κοινότητες και οι εταιρίες διαθέτουν κάποιου τύπου Travel Support Program. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να συμμετάσχουμε σε πανελλήνια ή παγκόσμια συνέδρια. Ως απόλυτο στόχο έχουμε την συμμετοχή όσο περισσότερων μελών γίνεται στο συνέδριο FOSDEM που πραγματοποιείται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου, κάθε χρόνο. Βέβαια δεν είναι μόνο το εξωτερικό. Υπάρχει και το Ελληνικό συνέδριο FOSSCOMM αλλά και προγραμματίζουμε και διάφορα Release Parties διανομών κλπ.
5. Συμμετοχή στην ΔΕΘ
Στα πλαίσια της συμμετοχής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην ΔΕΘ, η ομάδα μας θα είναι παρούσα με σκοπό την προώθηση των δράσεων της ομάδας μας, του Ελέυθερου Λογισιμικού αλλά και την συνεργασία με άλλες ομάδες άλλων πανεπιστημίων και εταιριών που ενδιαφέρονται για το ανοιχτό λογισμικό και τις τρέχουσες δράσεις μας.
6. Installfest
Στον προγραμματισμό υπάρχουν πολλά πράγματα να μάθεις. Ένα από αυτά είναι η χρήση Linux(ειδικά αν σου αρέσουν τα δίκτυα). Ο καλύτερος τρόπος να μάθεις είναι να τα βάλεις με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο στον υπολογιστή σου. Μέσα στην χρονιά θα γίνει ένα InstallFest, ουσιαστικά όσοι επιθυμούν την εγκατάσταση και χρήση μιας διανομής Linux, μπορούν να έρθουν με το laptop τους, να επιλέξουν μια διανομή και το γραφικό περιβάλλον που τους αρέσει, και να προβούν στην αλλαγή. Η διαδικασία γίνεται σε ασφαλές περιβάλλον και μπορούμε να λύσουμε ότι προβλήματα προκύψουν, να κάνουμε customisation και ότι άλλο προκύψει.
7. Μεταφραστικοί μαραθώνιοι
Η γλώσσα που χρησιμοποιείται από τους πληροφορικούς είναι τα Αγγλικά. Σκοπός του έργου είναι το λογισμικό που αναπτύσσεται να φτάσει σε όσο περισσότερα χέρια τελικών χρηστών. Γεγονός είναι ότι υπάρχουν και τελικοί χρήστες που δεν γνωρίζουν Αγγλικά. Το ερώτημα είναι ποιος θα κάνει αυτή τη μετάφραση; Αυτό είναι έργο ενός ατόμου που δεν γνωρίζει προγραμματισμό, δεν σκοπεύει να ασχοληθεί με την ανάπτυξη λογισμικού, αλλά γνωρίζει Αγγλικά και μπορεί να μάθει σε ποια πλατφόρμα να μεταφράσει. Δείτε σε παλιότερο άρθρο μας, σε ποιες πλατφόρμες μεταφράζονται κάποια από τα πιο γνωστά projects. Όμως δεν χρειάζεται να διαβάσετε κάτι. Θα τα πούμε όλα από κοντά.
8. Συγγραφή και μετάφραση τεκμηρίωσης
Όπως και το παραπάνω, καλό είναι να μεταφραστεί και η τεκμηρίωση για τον χρήστη που δεν γνωρίζει Αγγλικά. Κάτι ακόμα πιο προχωρημένο είναι η συγγραφή τεκμηρίωσης, κάτι με το οποίο δεν ασχολούνται οι προγραμματιστές. Αν λοιπόν δεν σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς με προγραμματισμό και κώδικα, μπορείς να βοηθήσεις στην τεκμηρίωση. Τόσο στα Αγγλικά (βλέπε Banana Pi) όσο και στα Ελληνικά.
9. Εκμάθηση C++ και qt
Κάτι που μας προέκυψε στο συνέδριο KDE Akademy 2023, ήταν ένας σύνεδρος που προθυμοποιήθηκε να μας διδάξει C++ και qt (με σκοπό να προσκολληθούμε σε κάποιες εταιρίες που ήταν χορηγοί στο συνέδριο). Βρισκόμαστε σε επαφή μαζί του για την διαθεσιμότητά του, με το πανεπιστήμιο για τις αίθουσες και τέλος με εταιρίες για χορηγίες της εκδήλωσης. Θα ανακοινωθούν περισσότερα το συντομότερο δυνατόν. Για όσους ενδιαφέρονται, θα χορηγηθεί βεβαίωση στο τέλος των μαθημάτων.
10. Βοηθητικά μαθήματα εξετάσεων
Στα πλαίσια της φοιτητικής αλληλεγγύης, προγραμματίζουμε κάποια βοηθητικά μαθήματα για να βοηθήσουμε τους συμφοιτητές μας. Όπως αναφέρει ένας συμφοιτητής μας “Δεν είναι sprint αλλά μαραθώνιος. Όλοι θα βρούμε εργασία μετά την αποφοίτησή μας. Δεν πρόκειται αυτός που θα τελειώσει πιο γρήγορα να βρει καλύτερη δουλειά από κάποιον που θα αποφοιτήσει αργότερα”.
11. Ενασχόληση με τεχνολογίες της Google, δημιουργία κοινότητας
Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί ένα Google Developer Student Club, το οποίο θα μας δώσει την δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση σε περισσότερο υλικό, tutorials, experts στον χώρο και άλλα πολλά.
12. Μαθήματα αυτεκαίδευσης / αλληλοεκπαίδευσης
Όλοι γνωρίζουμε από κάτι αλλά κανείς δεν γνωρίζει τα πάντα. Μπορούμε όμως να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο. Αν σου αρέσει κάποια ανοιχτή τεχνολογία(Ανοιχτού Κώδικα) και θα ήθελες να μοιραστείς τις γνώσεις σου με μέλη της ομάδας, μπορείς να κάνεις κάποια live παρουσίαση στο πανεπιστήμιο ή να γράψεις κάποιο άρθρο είτε ακόμα και να βοηθήσεις να χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια της ομάδας. Υπάρχει όμως και η δυνατότητα αν σε ενδιαφέρει, να κάνεις μία σειρά μαθημάτων για αυτήν έχουμε πρόσβαση στο https://elearn.ellak.gr/course/index.php?categoryid=35, η ΕΕΛΛΑΚ είναι δημόσια εταιρεία που ασχολείται με το ανοιχτό λογισμικό στην Ελλάδα.
Επίλογος
Αν κάτι σας άρεσε και θέλετε να συμμετάσχετε μπορείτε να μας ρωτήσετε στο Discord της ομάδας, ή διαφορετικά να μας στείλετε email στο linux-team@uom.edu.gr.